Tvoja in moja pljuča si zaslužijo boljši zrak

Vsak dan vdihujemo zrak iz okolja, v katerem živimo. Toda, kaj pravzaprav vidhujemo? Povprečen slovenski avtomobil na leto v zrak izpusti 3.120 kg CO2 in »popije« za 1.400 evrov bencina. Najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v zastoju. Z majhnimi spremembami svojih življenjskih navad lahko bistveno prispevate k izboljšanju stanja. Opuščanje energetsko potratnih in okolju škodljivih načinov potovanj bo hitro prineslo opazne izboljšave tudi v vašem splošnem počutju in zdravju. Pridružite se nam in naredite korak za čistejši zrak.

Vozite manj

Vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov. Namesto z avtom se na krajše poti odpravite s kolesom ali peš. Namesto za vožnjo uporabite prosti čas za družino, konjičke, šport ali zabavo. Namesto za gorivo denar namenite virom boljšega počutja.

Ne vozite se sami

V službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte skupne opravke, da se peljete čim manjkrat. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj. S tem boste prihranili čas, denar in zmanjšali vpliv na okolje.

Vozite odgovorno

Z manj agresivno vožnjo boste močno znižali količino izpustov, porabo goriva ter raven hrupa. Poskrbite za zmanjšanje porabe goriva – odstranite strešni prtljažnik, kadar ga ne potrebujete; redno vzdržujte avto in poskrbite za pravilno polnjenje pnevmatik; ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.

Bodite sprememba na bolje

Delodajalcu predlagajte spodbujanje alternativnih oblik prevoza na delo. Od lokalnih oblasti zahtevajte informacije o kakovosti zraka ter ukrepe za njegovo čistočo.