Projekt

Vključite se v široko in pisano paleto prizadevanj za spremembe naših potovalnih navad. Postanite del gibanja, katerega glavni namen je ozavestiti ljudi, da bi nekaj naredili za zmanjšanje onesnaženosti, ki jo povzroča promet. Ne gre samo za zmanjševanje onesnaženosti zraka ali hrupa, ampak tudi za izboljšanje kakovosti življenja na drugih področjih.

Prebivalce Evrope skrbi vedno večja uporaba osebnih avtomobilov v mestnem prometu. Zlasti v mestih veliko ljudi trpi zaradi slabše kakovosti življenja, število avtomobilov pa se še kar veča. Raziskave, izvedene med evropskim tednom mobilnosti, kažejo, da je veliko državljanov zaskrbljenih zaradi kakovosti zraka, ki ga vsakodnevno vdihavajo, in da uvrščajo onesnaženost zraka med svoje največje okoljske skrbi.

Večina prebivalcev Evropske unije je zato naklonjena vzpodbujanju oblik prevoza, ki so najbolj prijazne do okolja. Podpirajo zamisli o povečanju zelenih površin, pločnikov in kolesarskih stez, da bi tako poživili sosesko, prispevali k boljši kakovosti zraka in zmanjšali zvočno onesnaženost v mestu.

Promocija in organizacija evropskega tedna mobilnosti poteka ravno s ciljem vzpodbujanja spremembe naših navad, načinov razmišljanja in prometnih praks v bolj trajnostno naravnane in človeku prijazne pristope.

Projekt se izvaja v partnerstvu med Konzorcijem evropskega tedna mobilnosti (sestavljajo ga mreža evropskih mest Eurocities, združenje evropskih lokalnih skupnosti za promocijo trajnostne energetske politike na lokalni ravni Energie-Cités in evropska zveza za zaščito podnebja Climate Alliance) in nacionalnimi koordinatorji (predstavniki nacionalnih ministrstev in agencij, evropskih in mednarodnih združenj ter organizacij in sodelujočih lokalnih skupnosti) ter s podporo Generalnega direktorata za okolje pri Evropski komisiji.

Tvoja in moja pljuča si zaslužijo boljši zrak

Vsak dan vdihujemo zrak iz okolja, v katerem živimo. Toda, kaj pravzaprav vidhujemo? Povprečen slovenski avtomobil na leto v zrak izpusti 3.120 kg CO2 in »popije« za 1.400 evrov bencina. Najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v zastoju. Z majhnimi spremembami svojih življenjskih navad lahko bistveno prispevate k izboljšanju stanja. Opuščanje energetsko potratnih in okolju škodljivih načinov potovanj bo hitro prineslo opazne izboljšave tudi v vašem splošnem počutju in zdravju. Pridružite se nam in naredite korak za čistejši zrak.

Vozite manj

Vsako osmo potovanje z avtomobilom je krajše od 500 metrov. Namesto z avtom se na krajše poti odpravite s kolesom ali peš. Namesto za vožnjo uporabite prosti čas za družino, konjičke, šport ali zabavo. Namesto za gorivo denar namenite virom boljšega počutja.

Ne vozite se sami

V službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte skupne opravke, da se peljete čim manjkrat. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj. S tem boste prihranili čas, denar in zmanjšali vpliv na okolje.

Vozite odgovorno

Z manj agresivno vožnjo boste močno znižali količino izpustov, porabo goriva ter raven hrupa. Poskrbite za zmanjšanje porabe goriva – odstranite strešni prtljažnik, kadar ga ne potrebujete; redno vzdržujte avto in poskrbite za pravilno polnjenje pnevmatik; ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.

Bodite sprememba na bolje

Delodajalcu predlagajte spodbujanje alternativnih oblik prevoza na delo. Od lokalnih oblasti zahtevajte informacije o kakovosti zraka ter ukrepe za njegovo čistočo.